Blogs en artikelen

Op jouw website wil je de bezoekers zo goed mogelijk informeren. De klanten met de meeste potentie zullen vast de hele site aan een grondig onderzoek onderwerpen, vóórdat ze een bestelling plaatsen, een sessie boeken, of wat dan ook je call to action is. Voor die meer diepgaande passages op je websites, is mijn schrijfstijl geknipt. Mijn blogs zijn vlot, zonder aan diepgang te verliezen. Hieronder lees je twee voorbeelden.

De uitgeverij Madame Basile vroeg me het proces áchter het schrijven van een boek uit te doeken te doen, wat enkele blogs opleverde. Relatiebegeleider Marloes de Kort wilde haar cliënten graag iets meer over zichzelf vertellen, een relatietherapeut werkt ten slotte op basis van vertrouwen. Na een gesprek van een uur rolde daar onderstaand artikel uit.

Madame Basile

Zo schrijf je jouw boek!

Inderdaad! Jij verdient het om gehoord te worden. Jouw verhaal is bijzonder. Mensen willen het lezen. Helaas ben je er met een goed idee nog niet. Een boek schrijven is een lang proces. Als alles goed gaat, groeit die eerste druppel uiteindelijk uit tot een stevige regenbui van woorden.

Heb je voldoende doorzettingsvermogen?

Het belangrijkste dat je nodig hebt, is doorzettingsvermogen. De bekende uitspraak dat een kunstwerk voor één procent uit inspiratie bestaat en 99 procent uit transpiratie, geldt óók voor het schrijven van een boek. Toch is die ene procent – of die ene druppel– wel waar alles mee begint.

Van idee naar boek

Heb jíj het idee, of verhaal dat aan de hele wereld verteld moet worden? Dan is Madame Basile er voor jou. Het team van Madame Basile begeleid je tijdens het hele proces, waar je op dit moment ook staat. Misschien is je boek al bijna af en snak je naar professionele feedback. Of zit je al weken naar een computerscherm te staren. Te wachten op die eerste druppel die valt. Lees in beide gevallen verder. Want Madame Basile helpt je om jouw verhaal te vertellen op een manier die bij je past.

Zoveel meer dan letters op papier

Een goed boek schrijven is niet alleen een kunst, het vereist ook techniek. Er zit een ambachtelijke kant aan. Wanneer je begint met het schrijven van je boek, kun je daarom het best eerst een schrijfplan of boekopzet maken. Verdeel jouw idee in stukken dat maakt het schrijven makkelijker. Bedenk uit welke hoofdstukken jouw boek zou kunnen bestaan. Maak je niet druk als je schema gedurende het proces verandert. Heel wat schrijvers hebben hun muur volgeplakt met memo's of een bureau vol schema's. Het is eerst belangrijk om jouw idee te visualiseren. Zwart-op-wit. Zo krijg je overzicht en ontstaat er een plan. Dat helpt je later – als je vastloopt – om het schrijven vol te houden.

Ben streng voor jezelf

Wanneer je een schema hebt opgesteld, kun je een tijdspad uitstippelen. Schrijven vereist zelfdiscipline. W.F. Hermans rekende ooit uit hoeveel pagina's hij per dag moest schrijven, om tijdens de zomervakantie zijn debuutroman te voltooien. Daarmee had hij een concreet werkschema. En hij hield zich eraan. Schrijven betekent doorzetten. Je wacht niet op inspiratie, je gaat aan de slag. Niet elke zin hoeft een meesterwerk te zijn. Je moet meters maken. En dat kan vanaf vandaag al. Eén van de mooiste dingen aan schrijven, is dat je er elke dag aan kunt werken. Het gaat erom dat je jouw werkritme vindt en doorzet!

Ik heb wel een goed idee, maar ik kan niet goed schrijven

Geen paniek! Daar hebben we een aantal geweldige 'spookschrijvers' voor in dienst. Dit zijn 'spoken' waarvan je niet hoeft te schrikken. In gesprekssessies luisteren ze naar jouw verhaal en gieten het vervolgens in boekvorm. Uiteindelijk verschijnt het boek onder jouw naam. Het is ten slotte jouw verhaal. Beroemde BN'ers gingen je al voor. Of dacht je dat de gemiddelde profvoetballer een boek schrijft?

BONUSTIP Schrijf jezelf nooit leeg. Stop met schrijven als je nog inspiratie hebt en maak een notitie voor jezelf. Zo pak je het een dag later sneller op en kun je meteen in de juiste 'flow' komen.

Relatiebegeleider

Even voorstellen: Wie is Margot de Kort?

Van huis uit ben ik IT'er. Al twintig jaar werk ik als businesscoach, manager en consultant. Ik begeleid grote implementatie- en migratieprojecten. Op het moment dat mensen iets anders moeten gaan doen, raken ze vaak wat zenuwachtig. Da's logisch! Wanneer de dynamiek verandert, krijgen oude relaties een nieuwe lading. Mensen moeten opnieuw aan elkaar wennen. Als leidinggevende zoek ik in samenwerking met het hele team naar de meest praktische manier om dit proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het is mensenwerk, vol gevoelige kwesties en subtiele aanpassingen. Op een dag viel het kwartje. Ook ik veranderde! De lessen die ik dagelijks op de werkvloer inzet, zijn ook in privésituaties bruikbaar. Sinds 2021 ben ik gecertificeerd relatiecoach. Een van mijn doelen is het taboe op relatiebegeleiding doorbreken. Mensen willen vooral níet naar een relatiecoach. Het wordt tijd dat die achterdocht verdwijnt. Kies het beste voor elkaar.

Tot mijn 29e was ik gericht op mijn carrière in de IT. In de tien jaar erna begon ik te begrijpen dat het vooral de menselijke relaties zijn die me intens boeien. Ook een huwelijk, familieband, vriendschap of vurige liefde kun je zien als een proces van transformatie. Beide partners veranderen elkaar. Of proberen dat – soms zelfs tegen beter weten in. In elke vorm van samenzijn vindt er continu finetuning plaats. Wanneer je een gezonde relatie onderhoudt, wil je met je partner, vriend(in) of familielid op dezelfde frequentie blijven, En ja, dat is werkelijk een zaak van onderhouden. Soms zijn er zelfs reparaties nodig. Hier komt mijn ervaring uit de corporate wereld van pas. Als relatiebegeleider breng ik deze zakelijke achtergrond mee naar de tafel. Ik ben to the point en houd niet van blabla. Je krijgt van mij weinig theorie en véél voorbeelden. Tools waarmee je doelgericht aan de slag kan. Hoe concreter, hoe beter. Daar hebben de mensen wat aan.

Onderaan de streep werkt een relatie dankzij de partners zelf. Een relatiecoach begeleidt slechts het proces. Zorgt voor de kaders die verbetering mogelijk maken. Ik blijf als relatiebegeleider op de achtergrond. Wat voor relatie je ook hebt, je kunt erop rekenen dat ik niet oordeel. Gooi alles maar gewoon op tafel, ik schrik niet zo snel. Tegelijkertijd zal ik scherp zijn wanneer ik dat nodig acht. Je kunt geen kiekeboe meer spelen. Daar prik ik doorheen. In ons traject maken we geen ruimte voor bullshit of excuses. Bedenk: aan jullie relatie werken is geen kwestie van moeten. Er zit als het goed is een oprechte wil achter. Klink ik wat streng? In de praktijk valt dat mee. Zelf werk ik ook aan mijn relaties. Kijk ik steeds goed naar de processen in mijn leven. Ik ben moeder én bonusmoeder. Maakte in het verleden een scheiding mee en onderhoudt nu een latrelatie. Ik zal nooit aarzelen om mijn persoonlijke ervaringen te delen. Als jullie open zijn, ben ik dat ook. Ga mee op avontuur!

Zoek je een tekstschrijver voor een vlot en informatief artikel? Neem contact met me op.